Centar za kulturu Orašje

Ispis

Kulturna događanja na području općine Orašje realiziraju se u suradnji s Centrom za kulturu Orašje i udrugama građana koja se bave promocijom kulture. 

Javna ustanova Centar za kulturu Orašje kulturna je i obrazovna ustanova od posebnog značaja koja svojom djelatnošću pridonosi općem kulturnom programu općine Orašje. Centar pruža usluge iz svoje djelatnosti svim građanima pod jednakim uvjetima.

Centar za kulturu raspolaže multifunkcionalnom dvoranom koja broji 278 sjedećih mjesta. U njoj se odvija program kulturnih manifestacija, koncerti, kazališne predstave, priredbe, seminari, predavanja i promocije. Također pod okriljem Centra nalazi se i gradska knjižnica koja je otvorena za javnost svakim radnim danom od 07.00 - 15.00 sati.

REALIZIRANA DOGAĐANJA U 2016. GODINI

Izdavačka djelatnost

U nakladi Centra za kulturu tiskana je zbirka novela  pod nazivom Antikvarijat u kojoj autor Mato Nedić, preuzimajući ulogu antikvara, čitatelje želi uvesti u svijet priča koje je poredao na police svojega osobnog antikvarijata. Autor nas ovom knjigom podsjeća da, unatoč tehničkoj, znanstvenoj, ekonomskoj, informatičkoj i komunikacijskoj globalizaciji, jezik, književnost i pisana riječ ostaju vječiti čuvari nacionalne posebnosti i identiteta.

Centar za kulturu Orašje bio je nakladnik i prvoj samostalnoj zbirci pjesama Ilije Klaića iz Donje Mahale, pod nazivom Povratak nadanja.

 

Dječja karnevalska povorka

Centar za kulturu i Općina Orašje organizirali su tradicionalnu karnevalsku povorku ulicama Orašja. U povorci su sudjelovali učenici OŠ Orašje te Dječji vrtić Pčelica. Ispred parka je upriličen prigodni program.

 

Koncert Vokalnog ansambla Brevis iz Osijeka

Ovogodišnji pobjednik svjetskog prvenstva mladih pjevačkih zborova u Sankt-Peterburgu, Vokalni ansambl Brevisodržao je cjelovečernji koncert 10. travnja, u oraškoj župnoj crkvi.

 

Kazališna komedija Ljubaf u izvedbi Kerekesh teatra

U kino dvorani u Orašju, 28. svibnja, gostovao je KerekeshTeatar s kazališnom komedijom Ljubaf.

 

Dani Hrvatskog filma

U Orašju od 3. do 9. rujna održani su 21. Dani Hrvatskog filma. Tijekom manifestacije prikazano je sedam filmova:

  • S one strane, redatelj Zrinko Ogresta
  • Sve najbolje, redateljica Snježana Tribuson
  • Narodni heroj Ljiljan Vidić, redatelj Ivan Goran Vitez
  • Ministarstvo ljubavi, redatelj Pavo Marinković
  • Zvizdan, Dalibor Matanić
  • Ljubav ili smrt, redatelj Danijel Kušan
  • Smrt Sarajevu, redatelj Danis Tanović

Projekcija svih filmova održana je u Kino dvorani, a Centar je bio suorganizator ove manifestacije zajedno s udrugom građana Dani hrvatskog filma Orašje.

 

Kino projekcije za osnovce

U tjednu iza Dana Hrvatskog filma upriličene su kino projekcije dječjeg filma iz popularng serijala o Koku pod nazivom Ljubav ili smrt, redatelja Daniela Kušana, za učenike svih osnovnih škola s područja općine Orašje.

 

 

Kazališna komedija Kajališni sat u izvedbi HNK Mostar

U kinodvorani u Orašju, 12. listopada, gostovalo je Hrvatsko narodno kazalište Mostar s komedijom Kajališni sat.

 

Promocija zbirke pjesama Tišina raspadanja autora Jose Živkovića Soje

U Organizaciji Centra, a u sklopu obilježavanja Dana općine Orašje 25. listopada u hotelu Navis održana je promocija knjige Tišina raspadanja autora Jose Živkovića Soje. Na promocije je upriličen i prigodni kulturni program u kome je sudjelovao zbor Adoro.

 

Kazališna komedija Motel mrak u izvedbi Hrvatskog doma Vukovar

Hrvatski dom Vukovar, povodom obilježavanja Dana općine Orašje, gostovao je sa svojom Scenom Martin, 23. listopada oraškoj kino dvorani. Tom prigodom su izveli kazališnu komediju Motel mrak.

 

Kazališna predstava Naš razred u izvedbi studenata Umjetničke akademije iz Osijeka

Studenti glume i lutkarstva Umjetničke akademije iz Osijeka gostovali su 6. studenog u kinodvorani s predstavom Naš razred.

 

World music festival Ethno pluged in Orašje 2016.

Centar za kulturu Orašje je od 9. do 13. studenog organizirao world music festival pod nazivom Ethno Plugged In Orašje 2015.Jedan od glavnih ciljeva festivala je promicanje kulture i etnografske baštine našega kraja te stvaranje prepoznatljivog regionalnog kulturno – turističkog proizvoda. Trodnevni program festivala nam je donio:

  • večer sevdaha u izvedbi Ibrice Jusića
  • cjelovečernji koncert Lidije Bajuk
  • cjelovečernji koncert glazbenog dua Bow vs. Plectrum

 

Kazališna komedija Na zlu putu u izvedbi glumačke družine Histrion

Glumačka družina Histrion gostovala je 27. studenog u Oraškoj kino dvorani kazališnom predstavom Na zlu putu autora 

Miroslava KrležArsena Dedića.

 

Božićni koncert

Centar je i ove godine organizirao sada već tradicionalni Božićni koncert pod nazivom Božić u Orašju. Nakon gostovanja Sarajevske filharmonije, opernog zbora HNK Osijek, mješovitog zbora Zagrebačke katedrale, vokalnog ansambla Brevis, solista Muzičke akademije iz Osijeka, mješovitog zbora Cantate ad libitum iz Našica, komornog zbora Tritonus iz Osijeka, zbora mladih Iuventus Salinarom iz Tuzle te ženskog zbora školskog centra fra Martina Nedića iz Orašja s prigodnim Božićnim programom ovaj puta nam se predstavio župni zbor sv. Cecilije iz Vinkovaca. Koncert je održan 21. prosinca u Župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca u Orašju.

Centar za kulturu Orašje
Adresa: Osma ulica br. 3, 76270 Orašje
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

tel/fax: 031/712-748

ravnatelj: Mandica Živković, v.d.