Položen kamen temeljac za izgradnju prečistača pitke vode

Ispis
Objavljeno Četvrtak, 04 Ožujak 2021

Kamen temeljac 1

Kamen temeljac 1
Simboličnim polaganjem kamena temeljca na Vodocrpilištu u Kostrču označen je početak izgradnje prečistača pitke vode za općinu Orašje. Kamen temeljac položio je načelnik općine Orašje Marijan Oršolić, te označio početak

realizacije projekta vrijednog tri milijuna KM. Načelnik je naglasio kako je ovaj projekt možda i najvažniji za općinu Orašje, koja od davnih vremena ima problem s kvalitetom i čistoćom pitke vode. To je i jedan od problema koji uzrokuje bubrežnu bolest endemsku nefropatiju, čije žarište je locirano na prostorima Bosanske i Slavonske Posavine uz rijeku Savu. Izrazio je zadovoljstvo što je došlo vrijeme za realizaciju financijski zahtjevnog projekta koji će u konačnici omogućiti kvalitetnu pitku vodu za općinu Orašje. Projekt se financira novcem Europske investicijske banke u sklopu projekta WATSAN. „U realizaciju projekta izgradnje pročistača planiramo uključiti i druge donatore, zajedno s Općinom i Županijom, a dovršetak radova očekujemo do kraja ove godine, čime želimo dugoročno riješiti problem pitke vode u općini Orašje“, istaknuo je načelnik Marijan Oršolić.  

Svečanosti su, uz djelatnike oraškog Vodovoda, nazočili predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić i resorni ministri u Vladi Dragutin Živković i Mato Brkić, predsjednik Općinskog vijeća Orašje Stanko Vincetić, te predstavnici Mjesne zajednice Kostrč kao i izvođači radova na čelu s voditeljem Andrejem Kramenšekom. Prigodnim riječima predsjednik Vlade Đuro Topić je istaknuo kako je ovaj projekt bio visoki prioritet u prethodnom periodu, ali na žalost zbog svih okolnosti nije došlo do njegove realizacije. Naglasio je kako se ovim projektom želi na kvalitetan i dugoročno održiv način riješiti problem kvalitete pitke vode. Za njegovu realizaciju, kazao je Topić, Vlada Županije Posavske će u skladu s mogućnostima osigurati dio sredstava, s tim da očekuje i pomoć Grant sredstava Fonda za zaštitu okoliša, kako bi se ova priča uspješno završila.

Direktor JP Vodovod i odvodnja Orašje Vidan Vidović, podsjetio je kako se Vodocrpilište u Kostrču sastoji od dva podzemna bunara i vodotornja s kojih se voda do potrošača u općini Orašje distribuira od 1998. godine.  Istaknuo je kako će se sadašnjim projektom pročistača, kapaciteta 50 litara u sekundi, iz vode izdvajati željezo i mangan, čime će se postići bolja kvaliteta vode.