Digitalna pristupačnost
...

ponedjeljak, 16. svibnja 2022.

Obilježena 30 obljetnica 106. oraške HVO brigade u Orašju
...

Predstavnici Grada Orašja, predvođeni gradonačelnikom Marijanom Oršolićem sudjelovali su u sadržajima 30. obljetnice 106. oraške HVO brigade u organizaciji Udruge iz Domovinskoga rata općine Orašje. Uz brojne goste, uz ostale, sadržajima su nazočili Tomo Medved, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i dr. Dragan Čović, predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik HNS-a.
„Zajedno u ratu, zajedno u miru“ slogan je svih sadržaja obljetnica od osnutka stožerne i najbrojnije HVO brigade. Za obranu svojih domova i današnju slobodu svoje živote je ugradio 271 pripadnik brigade, a oko 1.200 ih je ranjeno. Sadržaji obljetnice bili su u znaku prije svega sjećanja na poginule branitelje. Njima u spomen u Vidovicama su položeni vijenci uz Spomen obilježje u „Polju“. U Orašju je održana misa u župnoj crkvi Alojzija Stepinca u Orašju koju je predvodio fra Luka Marković. Nakon mise organiziran je svečani mimohod od crkve do Spomen obilježja u Orašju gdje su 15-tak izaslanstava položila vijence i zapalila svijeće. Potom je održana svečana akademija o ratnom putu legendarne postrojbe HVO-a. Prigodne riječi u znaku značajne obljetnice uputili su na akademiji: Ilija Mišković, predsjednik UDiVDR-a Orašje, gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić, predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić. Tomo Medved, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja i dr. Dragan Čović, predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HNS-a.
Na svečanoj akademiji dodijeljeno je pet Plaketa za najviše zasluge u očuvanju teritorije i obrane naroda općine Orašje u Domovinskome ratu: posthumno Marku Benkoviću, jednom od zapovjednika 4. bojne 106. HVO brigade, Ministarstvu hrvatskih branitelja RH, Vukovarsko srijemskoj županiji i fra Marku Oršoliću dok je Plaketa za svesrdnu pomoć u očuvanju digniteta Domovinskoga rata pomoći članovima obitelji i pripadnicima 106. HVO brigade dodijeljena Hrvatskom narodnom saboru BiH. Dodijeljene su i dvije Zahvalnice za potporu i doprinos u organizaciji i obilježavanju 30. obljetnice: Gradu Orašju i Vladi Županije Posavske. Glazbeni dio akademije upotpunile su sestre Marija i Jelena Ilišević.